Yöneticiler ve yönettikleri insanlar çağımızın gelişmelerine ayak uydurmak zorundadırlar. Bu bağlamda insan yönetimi artık bilim haline gelmiştir. Yönetim (sevk ve idare); önceden tayin ve tespit etilmiş bir gayenin tahakkuku için insan gücü, para, zaman, malzeme ve yer unsurlarının daha verimli, daha ekonomik ve daha iyi bir şekilde kullanılmasıdır.

Türklerin tarih boyunca çok sayıda devlet kurmuş ve yaşatmış olmasının başlıca nedeni; gelenekleri ve kaynağını bunlardan bulan töreleri ve yasaları ile müşterek inanç ve niteliklerinin oluşturduğu psiko-sosyal güçleri, bu gücün ürünü olan üstün kültürleri ile gelişmiş uygarlıkların sağladığı güç teşkil etmiştir. Türk insanı devletini yaşantısındaki en kutsal varlık olarak görmektedir. Türk kültürü, Türk milletinin milli hedefler doğrultusunda yönlendirilmesini yani motivasyonu sağlayıcı temel öğedir.

Modern yönetici, açıklanan bir fikrin ne olduğunu iyi anlamalı ve neden faydalı olacağını veya olamayacağını ortaya koyabilmelidir. Modern yöneticiler, sert ve yumuşak değerler arasındaki dengeyi kurabilme, değişime karşı olumlu bir tavır sergileyebilme, hedeflerini açıkça tanımlayabilme, görüşlerini gerçekleştirme, olumlu hedefler belirleyebilme, uygulanacak strateji, konu üzerinde yoğunlaşma ve esneklik, irade gücü ve azimli olmak gibi niteliklere sahip olmalıdırlar.

İletişim ise diğer bir motive edici unsurdur. Açık iletişim verimi artırıcı bir etkendir. Bireyler birbirleri ile olan ilişkilerinde açık olurlarsa hem kafaları daha rahat olur hem de kendilerini işlerine daha fazla verirler. İyi bir yönetici, olayları iyi değerlendirmeli ve yapacağı eleştirileri doğru yapmalıdır. Diğer yönden geri besleme, eğitim sisteminde etken rol oynamakta ve eğitilenin verilen bilgileri tam olarak alabilmesini sağlama yönünden etkili olmaktadır.

Personelin karar alma sürecine katılması, karşılıklı güvenin geliştirilmesi ve ortak bir görüş oluşturulması maksimum verim için temel etkenlerdir. Kaynağı ne olursa olsun, iyi bir görüş ve düşünceyi kendisine yönelik bir tehdit olarak algılayan bir yönetici işini layıkıyla yapmıyor demektir. Sorumluluklar aşağıya doğru devredilmeli, yetişen personel üst görevlere hazır hale getirilmelidir.

Bir insanı motive eden şeyin ne olduğunu öğrenmenin yolu objektif gözlem yapmaktır. Motivasyon konusunda en önemli faktör, yönetim tarzı değil yöneticinin oluşturduğu atmosferdir. İhtiyaçlar, insanları motive etme faaliyetinin merkezinde yer alırlar. Bu konuda temel gerçek, insanların ancak ihtiyaçlarının karşılanması suretiyle motive edilmeleridir. Başarıya ulaşmada ilk adımın hayattan ne istendiğinin keşfedilmesi ve bu yolda karşılaşılacak her engelle mücadele edilerek belirlenen amaca mutlaka ulaşılmasıdır. İnsanların başarıyı ve mutluluğu yakalaması asla tesadüflere bağlı değildir. Atılan adımlarda motivasyon ilkeleri uygulanmıyorsa gerçek ve devamlı başarıya ulaşılamayacaktır. Motivasyon, başarılı yaşamın anahtarı