06 Mart 2020 Cuma günü Belediye toplantı salonunda gerçekleşen meclis toplantısında gündem maddelerine geçilmeden önce Ak Partili Meclis Üyesi Erhan Eren gündem dışı söz aldı. Erhan, Cumhurbaşkanına hakaret edildiğini ve bunu AK Parti grubu olarak kınadıklarını ifade eden konuşmasının ardından CHP Grup sözcüsü Adem Güllü tepki gösterdi.
Yapılan konuşmada genel siyaset yapıldığını ve buna müsaade edilmemesi gerektiğini belirten Adem Güllü; “Burada nasıl oluyor da genel bir siyaset bağlamında buna izin veriyorsunuz ben onu anlayamadım. Eğer konuşmaya kalkarsak burada söylenecek çok şey var. O zaman genel bir tartışma açalım bu yaşananlarla ilgili hep birlikte burada tartışalım. Burada yapılması istenilen yada hedefe konulması istenilen kimlerdir, açıklar mısınız? Bu okunan metinde sataşılanlar kimlerdir? Açık bir şekilde burada belirlensin ve madem ki tartışacaksak bu günü ona ayıralım ve tartışalım. Yani burada herhangi bir neden olmadan karşı bir söylem geliştirilmez. Siz meclisin kürsüsünde bir parti genel başkanı olarak kalkıp genel başkana olmadık şeyleri söyleyeceksiniz, karşı taraf da kalkıp karşılık verdiği zaman bu birilerine makam olarak hakarete varıyorsa eğer bunun çok iyi değerlendirilmesi lazım. Lütfen bu tarz konuşmalar elinize geçmeden izin vermeyin.” dedi.
Meclis Üyesi Erhan Eren’in yaptığı konuşmanın hakaret içerdiğini belirten Adem Güllü bu konuşmanın normal bir konuşma olmadığının altını çizdi.
Çivril Belediye Başkanı Niyazi Vural ise muhalefet olarak tüm oturumlarda söz istediklerini belirterek; “Tüm oturumlarda söz istiyorsunuz, gündem dışı konuşmalar yapıyorsunuz. Genel siyasetle ilgili yapılan konuşmalarda biz size müdahale ettiğimiz zaman tepki gösteriyorsunuz.” dedi.
Adem Güllü’nün bunun normal bir konuşma olmadığını hakaret olduğunu yinelemesi üstüne Başkan Vural; “Şuan gündemde olan konu Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanına yapılan bir hakaretten bahsediyoruz.” dedi.
‘Cumhurbaşkanı sıfatı ile partide konuşulmaz’ diyen Adem Güllü; “Parti binasında gruba hitap edilirken Cumhurbaşkanı olarak değil parti başkanı olarak hitap edilir. İzin vermeyin böyle şeylere, önce inceleyin.” dedi.
Şuan parti binasında olmadıklarını meclis salonunda olduklarını belirten Başkan Vural, “Buradaki metinde kimseye karşı hakaret söz konusu değildir. Ama Cumhurbaşkanımıza da hakaret edilmesine müsaade etmeyiz. Siz kabul edersiniz veya etmezsiniz ama biz Çivril meclisinde de TBMM’de de Cumhurbaşkanımıza yapılan hakareti kesinlikle kabul etmiyoruz.” dedi.
Cumhurbaşkanlığı makamına saygılarının sonsuz olduğunu ifade eden Adem Güllü; “Biz Cumhurbaşkanlığı makamına yapılacak olan, Cumhurbaşkanını eleştiren şeylere elbette biz de olumlu bakmıyoruz. Ama bir parti genel başkanı olarak yapılıyorsa bu tür eleştiriler ve haddi aşılarak yapılıyorsa onun karşılığı da verilmeli.” dedi.
Ak Parti grubu adına Erhan Eren’in söylediği sözlerin kimseyi hedef alarak hakaret etmediğini ifade eden Başkan Vural, Cumhurbaşkanına hakaret edilmemesi konusunda hemfikir olup olmadıklarını sordu.
Cumhurbaşkanlığı makamında parti genel başkanı şapkası giyilerek yapılan her türlü hakarete karşı duracaklarını ifade eden Adem Güllü, “Ama Cumhurbaşkanı olarak milletin menfaatini korumak için yapıyorsa saygı duyarım” dedi.
Başkan Vural’ın milletin oyları ile Cumhurbaşkanı seçildiğini belirtmesi üzerine Adem Güllü; “Siz orada Cumhurbaşkanı olarak konuşmuyorsunuz. Orada mecliste genel başkan olarak konuşuyorsunuz.” dedi.
Başkan Vural, Cumhurbaşkanına hakareti kesinlikle tasvip etmediklerini belirtirken Adem Güllü de kendi genel başkanlarına hakareti tasvip etmediklerini belirtip, “hukuk alanında her şey yapılır ama bura tek yanlı saldırı şeklindeki bu beyanın hiç uygun olmadığını düşünüyorum. Bu konular tartışılacaksa eğer arkadaşlarımla gelsinler her türlü bu konuyu tartışmaya da hazırız.” dedi.
Ak Partili meclis üyeleri ve CHP’li meclis üyelerinin karşılıklı söz diyaloglarının yaşandığı mecliste CHP Grup sözcüsü Adem Güllü’nün, CHP genel başkanı Kemal Kılıçtaroğlu’na Ak Parti meclis grubu tarafından yapılan küfür düzeyindeki eleştirileri kınamasının ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi.

Editör: Haber Merkezi