Denizli Büyükşehir Belediye Meclisinde oy çokluğu ile kabul edilen %20’lik su zammını İYİ Parti Denizli Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Av. Uğur Çizmecioğlu yargıya taşıdı.

Denizli Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Av. Uğur Çizmecioğlu, Denizli Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı Meclis toplantısında alınan su zammının iptali için hem Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne hem de Deski’ye dava açtı.

Denizli İdare Mahkemesine açtığı davada yapılan zammın hukuka aykırı olduğunu ifade eden Çizmecioğlu; ” Anayasal düzenlemelere göre, Denizli Büyükşehir Belediyesi de, DESKİ de, işlem ve eylemlerinde hukuka uygun davranmak, anayasada güvence altına alınan hakları koruyacak işlem ve eylemde bulunmak zorundadır.” dedi.

Özellikle ekonomik gücü olmayan vatandaşların ihtiyacı olan suyun bedelini ödemekte zorluk çekeceklerini ve bunun sonucunda da suları kesileceğini vurgulayan Çizmecioğlu; “Suya erişim hakkının olmadığı bir yerde “yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma” hakkı güvence altında olamayacaktır. Halkın yaşamı için zorunlu olan suyu sağlamayan belediye anayasada ifadesini bulan “sosyal devlet” anlayışından uzaklaşmış demektir.” dedi.

Su zammının keyfi olduğunu belirten Çizmecioğlu dava dilekçesinde şu ifadelere yer verdi; “Su bedelinde yapılan artışa yönelik düzenleme yapılmadan henüz 8 ay önce bizzat Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından yapılan açıklamalarda Belediye Başkanı kendi ifadesiyle “müjde vererek” 2019 yılında su ücretlerinde artışa gidilmeyeceğini açıkça ifade etmiştir.

Bu açıklamadan 8 ay gibi kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen kullanılan tabirle suya zam yapılması, Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine aykırı bir davranıştır. Çünkü, anılan yönetmeliğin 18. Maddesine göre “kamu görevlileri, görevlerini yerine getirirken yetkilerini aşarak çalıştıkları kurumlarını bağlayıcı açıklama, taahhüt, vaat veya girişimlerde bulunamazlar, aldatıcı ve gerçek dışı beyanat veremezler.”

Öte yandan Belediye Başkanının bu açıklamasından itibaren meclisçe kararın alındığı 8 aylık süreçte resmi verilere göre TÜFE’de sadece %5,01 oranında bir artış gerçekleşmiştir. Oysa tarifede %20 oranında artış yapılmıştır. Yani belediye başkanının açıklamasından itibaren geçen sürede ekonomik verilerde tarifede belirtilen oranda bir artış olmamıştır.

Hal böyle iken, ya Belediyenin başkanının 8 ay önceki açıklaması etik kurallara uygun olmadığı için hukuka aykırıdır ya da belediye meclisinin aldığı su fiyatlarındaki artış afaki ve keyfidir.”

Meclisteki oylama sırasında su zammına red oyu verdiklerini belirten Çizmecioğlu; “Denizli Büyükşehir Belediyesi Meclisinin su zammına yönelik olarak oy çokluğuyla aldığı kararın iptali için Denizli idare mahkemesinde tarafımızdan dava açılmıştır.” dedi.

Editör: Haber Merkezi