“Eğer Cumhuriyet Halk Partisi son 10 yıllık dönemde olmasaydı bu ülke daha farklı noktadaydı. Bunu açık ve net olarak ifade ediyorum. Bunun için geleceğe hep birlikte dayanışma, saygı, sevgi ve birlik, bütünlük içerisinde yürümemiz gerekiyor. Bunun başka alternatifi yok. Aksi halde başkalarına muhtaç oluruz. Başkalarını kabullenmek zorunda kalırız.”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)’nin 96. kuruluş yıl dönümü vesilesi ile Çivril İlçe Başkanlığı parti binasında gerçekleştirilen programda kısa bir konuşma yaparak duygu ve düşüncelerini ifade eden Emekli Tuğgeneral Ünal Karaosmanoğlu şunları kaydetti; “Cumhuriyet Halk Partisi kurumsallaşmış köklü bir partidir. Diğer partilerin hepsi tarihe gömülmüşler bunun bir nedeni var. Cephede kurulmuş, kanla kurulmuş, çok zorluklarla kurulmuş bir partidir. Kurulmasının bir amacı da demokrasiye adım atabilmektir. Tabi, kurumsallaşmak gerçekten çok önemli. Bu gün devlet düzeninde geldiğimiz noktada kurumsallaşmaktan uzaklaşıyoruz. Bu kurumsallaşmaktan uzaklaşmak, kriterlerden, liyakatten uzaklaşmak demektir. Cumhuriyet Halk Partisinin tartışılabilir hususları olabilir ama bu gün köklü olarak devamını getire biliyorsak bu kurumsallaşmış olmasıdır. Ve yine Demokrat Partiyi kendi içerisinden doğurup veya başka nedenlerle doğması sonucu onunda büyümesine katkı sağlamıştır. İsmet İnönü’nün bir genelgesi vardır, Anadolu’da Demokrat Parti’nin büyümesi için yardım edilmesi. Neden? Tek parti olması demokrasi daha yaygınlaşsın, kökleşsin düşüncesiyle.

CHP KAN KAYBINA UĞRAMIŞTIR

Bu gün geldiğimiz nokta da tabi sorgulama yapmamız lazım. Bizim eksikliklerimiz nedir? Başlangıçta Cumhuriyetçilik, Halkçılık ve Milliyetçilik olarak üç ilke üzerine kurulmuş. Acaba Halkçılık ve Milliyetçilikten sapmalar mı olmuş da bu gün Cumhuriyet Halk Partisi gece kondu da, kırsal kesimde, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bazı yerlerde kan kaybına uğramıştır. Veya, Milliyetçiliği tam tanımlayamamış mıyızdır veya başka radikal guruplar mı çıkmıştır da Milliyetçiliği sahiplenmiştir? Bunları sorgulamamız gerekiyor. Zaten Cumhuriyet Halk Partili her vatandaşın en büyük özelliği okuması ve sorgulamasıdır. Bu gün en fazla eleştirilen hususlardan birisi kurucu değerlerden, Atatürk’ün partisi olmadığı iddiasıdır ki; bu da yanlış bir argümandır. Cumhuriyetin temel felsefesine inanmış Cumhuriyet Halk Partililer bu felsefede yürüyorlar. Her toplumda, her partide olduğu gibi uç noktalar olabilir bunlar bizim bütünümüz temsil etmez.

İyi ki Cumhuriyet Halk Partiliyiz. İyi ki Cumhuriyet Halk Partisi var. Eğer Cumhuriyet Halk Partisi son 10 yıllık dönemde olmasaydı bu ülke daha farklı noktadaydı. Bunu açık ve net olarak ifade ediyorum. Bunun için geleceğe hep birlikte dayanışma, saygı, sevgi ve birlik, bütünlük içerisinde yürümemiz gerekiyor. Bunun başka alternatifi yok. Aksi halde başkalarına muhtaç oluruz. Başkalarını kabullenmek zorunda kalırız.

Editör: Haber Merkezi