Elbab ve Afrin’den sonra Barış Pınarı operasyonu sürecini hep birlikte takip ediyoruz. Yurt içerisinde Bölücü Terör Örgütü(BTÖ) ile mücadele kesintisiz devam ederken, Güney sınırlarımızın ötesinde de BTÖ ile mücadele devam etmekte.

Milli duyguları yüksek olan Türk Milleti, ülkesinin geleceği için geçmişten günümüze daima Türk Silahlı Kuvvetleri’nin(TSK) yanında olmuştur. Geçirdiği badirelere rağmen vazifesini üstün bir şekilde yerine getiren TSK, Türk Milletinin gönlünden düşmemiştir.

Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluluk gibi uydurma davalar ile birikimli komuta yapısını kaybetmiş olsa da, “ TSK, bağırsaklarını temizliyor, iyi ki bunlarla savaşa girmemişiz” gibi saldırılara uğrasa da ayakta kalıp, fedakârlığıyla güvenini tazelemiştir. Cumhuriyet tarihinde olmadık saldırılara uğrayan TSK, bugünlerde “Güçlü Ordu, Güçlü Türkiye” sloganının önemini bize tekrar hatırlatmıştır.

Dış Politikada; Arap Ülkelerine olan gereğinden fazla yakınlık, varlıkların satışları ve ortaklıklar bilinmektedir. Barış Pınarı Operasyonu ile Türkiye karşısında duruş göstermeleri, yanılgıların tarihi sürecin gerçekliği ışığında düzeltilmesi gereken bir olgudur. Son 17 yılda Arap Ülkelerine yakınlaşılırken Türk Cumhuriyetleri ile ilişkilerin asgari seviyede olması, dış politikanın en önemli yanılgıları olarak tarihe geçmiştir.

Özellikle Filistin için tüm imkânlarını kullanan Türkiye’ye karşı duruş göstermesi bize tarihi yeniden çok iyi bilmemiz gerektiğini göstermiştir. Osmanlıcılığı ve ümmetçiliği gündeme getirenler, Atatürk’ün Yeni bir Türkiye Cumhuriyeti ve Ulus kavramını anlayamadıklarının kanıtı olarak görülmüştür.

Avrupa Parlamentosu’ndan kınamayı engelleyen Macaristan ile Birleşmiş Milletler’den kınamayı engelleyen Rusya’nın, her zaman kardeşlik duygularını ifade eden Azerbaycan’ın geleceğe dönük ilişkilerimizde dikkate alınması gerekmektedir.

Tarihsel süreç bize geleceğe nasıl bakmamız gerektiğini göstermektedir. Halen karşılaştığımız ulusal veya uluslararası duruşlarda esasen değişiklik olmamıştır. Sadece stratejik öngörü yoksunluğu yanılgılara neden olmaktadır. Umarım tecrübelerden istifade edilir tekrar hatalar yapılmaz.