Bağların uyanması ile birlikte Çalçiftçinin üzüm hasadı yolculuğunun başladığını ifade eden İlçe Başkanı dağlı, şunları kaydetti;

“Bağlarımızda bir neşe, Bağ Bozumuna Doğru bir ilerleyiş. 2020 yılı depremlerle, salgın hastalıklar ile geldi. Her şeye rağmen hayat devam ediyor. İlçemiz Türkiye’nin önemli üzüm üretim bölgelerinden birisidir. Bağlar uyandı, bağcılıkta kültürel uygulamalar başladı. Çallı çiftçimiz hasada doğru yola çıktı. Çıktı çıkmasına ama yolun sonunda üzüm üreticisini neler bekliyor yolun sonunun ne alemde olacağını kimse bilmiyor, görmüyor.

Sizleri hafızanızda olan çok değil 9 ay öncesine, 2019 Ağustos ayına götürmek istiyorum. O günler büyük bir telaşla başlıyor. Çiftçinin Bayramı bağ bozumu başlayacak başlamasına ama üretici malını yetiştirdi kaça satacak ne bilen var nede gören. Çünkü yetiştirdiği malın elinde kalacağından korkar oldu çiftçimiz. İşin en garibi de ürünün fiyatını alıcı belirliyor olması. Kimsede sesini çıkarmadan ürününü teslim ediyor. Alışkınız. Kullandığımız mazot, gübre ve zirai ilaçlar pahalı ama emeğimizi hiç baz almadık.”

GÖZBOYAYICI HABERLER YAPILDI

“Geçtiğimiz Ağustos ayında çiftçimiz, üzümleri alıcı firmalara fiyat konusunda göğüs kabarttı. Belediye Başkanlığı tarafından daha sonrada Ziraat Odası Başkanlığı tarafından açıklamalar basına düşen haberler yapıldı.

Üzümünü satmayın sakın denildi, satmadık mı? sattık. Kantarları kapattık satamazsın dediler seyyar kantar kurup sattık. Değerinde görüşmeler yapıldı fiyatlar belirlendi. Üretici memnun olsa da mecbur kabul etti.

Yetkililerde çıktı dedi ki; 2020 yılında Mart Nisan aylarında komisyonları kuracağız hem üreticiyi hem ürünü alan sanayiciyi koruyacağız herkes kazanacak Çal kazanacak diye yayımlar yapıldı.Bugün 09.05.2020 herhangi bir çalışma var mı? Bence yok o gün için halkın gözü boyanarak haber yapıldı.”

EURO UZAYA ÇİZGİ ATTI

“Covid-19 salgını var malum, nasıl yaparız diye bilirler. Bir telefon ile dünyanın her noktasına ulaşmak çok basit. Çallı çiftçi ölürse kimse buna çare olamaz toplumlar ölür.

Malum Altın, Altın, Euro uzaya çizgi attı. “Ne doları be!” diyenler olacak bundan etkilenecek olan çiftçi Zirai İlaç’a Mazota Dolar endeksli olarak zam geldi.”

KOMİSYON NEREDE?

Son olarak 2020 yılı başında kurulacak denilen komisyonun akıbetini soran Dağlı; “Buradan soruyorum;

Fiyat konusunda çiftçiye önderlik edecek 2020 yılının başında kurulacak bu komisyon nerde acaba? Covit-19’u bahane etmeyin Çünkü çiftçi üretime başladı onun salgını bahane etme şansı yok.

Şimdi bakalım kim çiftçinin yanında, kim değil. O günlerde yine göz boyamak mıydı? Reklam yapmak mıydı? Bu halk demeyecek mi? Neden kandırıldık.

Umarız ki açıklama yapılır halk komisyon kurulmasını bekliyor…” dedi.

Editör: Haber Merkezi