Su tutumunun azlığıyla her yıl yaşanan kuraklıkla göldeki bir çok canlı yok oluyor. Susuzluktan yok olan canlılar bu kez de yakılarak yok ediliyor.
Vatandaşların iddialarına göre Gökgöl’de bulunan sazlık alanda sülük arayan kişiler sülükleri toplayabilmek için sazlıkları ateşe veriyor. Yanan sazlıklarla birlikte içinde barındırdığı bir çok canlı da yok ediliyor.
Durumdan rahatsız olan vatandaşlar; “Kimse sülük avcılığına bir şey demiyor herkes ekmeğinin derdinde. Gölde sülük yakalayarak geçim sağlayanlar var. Ama insanoğlu çok nankör. Kendisine ekmek kapısı olan göle ve canlılara zarar veriyor. Sülükleri o sazlıkları yakmadan da toplayabilirler. Ama işlerini kolaylaştırmak için yakıyorlar ve sazlıklarda yaşayan birçok canlıyı da beraberinde yakıyorlar.” dediler.
Yetkililere seslenen vatandaşlar; “Kaçak avcılıkla mücadele eden yetkililerin sülük avcılığını da denetim altında tutmaları gerek. Doğayı koruma bilinci olmayan gerekli eğitimlerden geçmeyen hiç kimsenin hiç bir avcılığı yapmasına izin verilmemeli. Zarar hep cahilce yapılan yanlışlardan geliyor. Göl kimsenin şahsi malı değildir. Bu göl tüm Çivrillilerin olduğu gibi aynı zamanda içinde yaşayan tüm canlılarındır. Kimsenin ne göle ne de içinde yaşayan canlılara zarar verme hakkı yoktur. Bilinçsiz insanlar tarafından gerek sulama yoluyla gerekse kaçak avcılıkla göl içinde barındırdığı canlılarla birlikte zarar görüyor. Tabir yerindeyse insanoğlu göle sülük gibi yapıştı ve kanını emiyor.” dediler.
Işıklı Gölü’nün yaklaşık 3 km batısında, Büyük Menderes Nehri üzerinde yer alan 300 hektarlık bir göl ile çevresindeki sazlık ve bataklıklardan oluşan yaklaşık 700 hektarlık Gökgöl Bataklığı özel koruma alanı sınırları içerisine dahil edilmiştir.
Su altı ve üstünde yaşayan çeşitli türde binlerce canlının yanı sıra Gölde 300 binin üzerinde kuş yaşamaktadır. Göçmen kuşlarının göç yolu üzerinde bulunan önemli ve çok değerli olan bu gölün korunmaya ihtiyacı vardır.

Editör: Haber Merkezi