Eylül ayı meclis toplantısı 2 Eylül Pazartesi günü yapıldı. Toplantının açılış konuşmasında Belediye Başkanı Niyazi Vural ilk önce festivalde yanında olan ve kendisini yalnız bırakmayan Belediye Meclis Üyelerine, Belediye Personellerine ve Basın mensubu çalışanlarına teşekkür etti.
Gündemin dördüncü ve beşinci maddesi olan Çivril Kent Hizmetleri Limited şirketi ile Çivril Belediyesinin Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçların yapılandırılması ve teminat verilmesi maddesi görüşüldü.
Çivril Kent Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ve Çivril Belediyesinin Sosyal Güvenlik Kurumuna yaklaşık bir yıllık prim borcunun, Belediye de çalışan memur ve işçiler ile sözleşmeli personelin ödenmeyen SGK prim borçlarını yapılandırılması ve Sosyal Güvenlik Kurumuna gayrimenkul teminatı gösterilmesi Plan Bütçe Komisyonuna havale edilmesi oy birliği ile kabul edildi.

DERE, “STRATEJİK PLAN HEPİMİZİ İLGİLENDİRİYOR”
Gündemin altıncı maddesinde yer alan Çivril Belediyesinin stratejik planın görüşülmesi için Plan Bütçe Komisyonuna havalesi yapıldı.
Çivril Belediye Başkanlığının 2020-2024 yıllarını kapsayan stratejik planın hazırlandığını belirten Başkan Vural, bunun plan bütçe komisyonunca incelenip varsa eksiklikleri tamamlanmasının ardından kitap haline getirildikten sonra meclis üyelerine dağıtılacağını belirtti.
Buna itiraz eden CHP Belediye Meclis Üyesi Semih Dere; “bu strateji plan hepimizi ilgilendiriyor. Bunu plan bütçe komisyonuna havale etmeden öncesinde de görüp incelememiz gerekiyor. Plan Bütçe Komisyonunda görüşülmesi gereken bir husus değildir stratejik plan, her birimizi de ilgilendirmektedir. O yüzden rica ediyoruz stratejik yönden hazırlanmış olan bu planı biz de görmek incelemek istiyoruz.” dedi.
Stratejik planın CD ortamında meclis üyelerine dağıtılarak bir sonraki toplantıda görüşülme kararı alındı.
KORAY EREN BAŞAKNI SORU YAĞMURUNA TUTTU
Belediye meclisi gündem maddelerinin görüşülmesinin tamamlanmasının ardından gündem dışı söz alan İYİ Parti Denizli Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Koray Eren Belediye Başkanı Av. Niyazi Vural’ı soru yağmuruna tuttu.
BELEDİYENİN ÖZEL HİZMET VERMESİ DOĞRU MU?
Gündem dışı konularda söz almak isteyen İyi Parti Denizli Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Koray Eren; “Çivril’in cadde, sokak ve yollarında belediyenin daha el değmemiş yerler varken Kızılcasöğüt Mahallesinde Türkiye Gençlik Vakfına bağlı Erkek Öğrenci yurdunun bahçesinin belediye personeli tarafından temizlenmesine güzel şahit olduk. Bünyesinde para karşılığında konaklama ticari faaliyetinde bulunan vakfın elbette bahçesindeki çimlerini biçecek personeli ve parası vardır. Belediyenin halka hizmetlerinde bu şekilde özel hizmetler bulunmasını doğru buluyor musunuz?” dedi.
Başkan Vural; “Bahsettiğiniz yurt bu konuyla ilgili bir araştırma yaparız. Çivril Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü Okulların, askerlik şubesinin, bazı durumda da vatandaşın özel durumlarda da özerlik olan arsalar yola taşmış sahipsiz görüntüyü bozuyorsa, çevre kirliliğine neden oluyorsa biz buralarında temizliği yapıyoruz. Bu tür konularda esas olan Çivril’imizin güzelliği, güzelleşmesi bu noktada biz elimizden gelen çalışmayı yapıyoruz.” dedi.
35 BİN TL ÖDENEN KİTAP NEREDE?
Koray Eren; “Bir de Miryokefalon Savaşı Sempozyumunda belediyenin hazırlatmış olduğu bir kitap var ortada olmayan. Bunun 35 bin TL’lik kısmının ödendiğini öğrendik ama bu kitap halen daha piyasada yok. Bu 35 bin TL’nin ve kitabın akıbeti nedir?” dedi.
Başkan Vural; “Miryokefalon Sempozyumuna katılan Yusuf Bey’in kitabıyla ilgili diyorsunuz sanırım. Bahsettiğiniz kitap. Bunlarla ilgili Yusuf Bey ile görüşeceğiz. Şimdiye kadar Belediyemize bir tanıtım cd’si, bir broşür, savaş alanını gösteren bir harita, mezar ve anıt üzerindeki yazıların okunmasıyla ilgili bir hizmet bedeli ile ilgili bir ödeme yapılmış olabilir. Bununla ilgili de Ramazan bey Koray bey’i ya da meclisimizi bilgilendirin. Bu konuda da bir çalışma yapalım.” dedi.
BELEDİYEYİ YÖNETEN MECLİSİN ÜSTÜNDE BİR KURUL MU VAR?
Koray Eren;” Ayrıca Festivalde mecliste kararı olmadan bu organizasyon şirketine verilmesi hukuki midir? Hukuka uygun mudur? Yani belediyeyi yöneten meclis dışında daha üst bir kurul mu var?
Başkan Vural; organizasyon şirketine bu yer devredilmiş ve ya verilmiş değil. Bildiğim kadarıyla bu kişi belediyemiz meclisimizin belirlediği fiyatlar üzerinden belediyeden satın almış. Sizde alabilirsiniz. Böyle bir toplu satış söz konusu değil yani. Önümüzdeki yıllarda bu konuyla ilgili hesabı kitabı yapılacağız. Şimdi geçmiş yıllarda festivalde yapılan harcamalar, bütçeler ve stanttan elde edilen gelirlerle hesap ettiğimiz vakit geçmiş yıllarda bir bütçemizden festivale kaynak aktarıldı. Yani gelirin gideri karşılamadığı ortada. Ama bu yılki rakamları tam olarak bilmiyorum daha görüşme imkânımızda olmadı. Bunları bir netleştirelim. Gelirle giderin dengelendiği bir festival olduğunu düşünüyoruz. Birbirinden değerli sanatçılarımız vardı ama çok pahalı sanatçılar getirmedik.
FESTİVALE ÇEREZ YEMEYE GİTMEDİK
Koray Eren; Buradaki makbuzlar organizasyon şirketine mi kesildi Yoksa oradaki şahıslara mı kesildi? Şimdi siz diyorsunuz ki organizasyon şirketine biz vermedik. Ama her taraf organizasyon şirketinin stantlarıyla dolu. Şimdi biz gözümüze mi inanalım, buna mı inanalım. Yani biz ihalesiz ve meclis kararı olmadan organizasyon verilmesine karşıyız. Onlara biz neye göre verdik. Verilen bir şey yok diyorsunuz. Başka bir yerde mi yaşıyoruz Başkanım biz. Komisyonda biz organizasyon firmasına vermeyi mi konuştuk? Organizasyon firması bu firmaların üzerine karını koyup da mı sattı? Organizasyon şirketinin burada karı ne?
Meclise taşınan bu konu karşılıklı diyaloglarla şu şekilde devam etti:
Başkan Niyazi Vural; “Organizasyon şirketine bu yerlerin satılmadığını biliyorum. Bu hizmetleri de Mali Hizmetler Müdürü Ramazan Bey takip ettiler. Benim düz mantık görüşüm şu; Koray Eren buradan bir kaç tane stant almış olabilir. Nuri Özen almış olabilir. Organizasyon şirketi çadırlarını kurmuş olabilir. Ama bu yerlerin ihale edilmesi veya toplu satışı söz konusu değil. Ayrıca Belediye meclisimizde alınan karara muhalif bir durumda söz konusu değil.”
Semih Dere; “Peki neden her standın üzerinde Çalışır Organizasyon yazıyor idi?”
Kültür Hizmetleri Müdürü Ramazan Aydın; “Bizim çadırlarımız çok kötüydü. Biz bu arkadaşlardan yer yer çadır aldık. Gurup gelen esnaflar için çadır kurdurduğumuz oldu. Organizasyon şirketin çadırı kendi kurdu.”
Nuri Özen; “Kendi çadırını organizasyon firması bedava kurar mı? Hiçbir kar gütmeden orada niye dursun. Benim mantığım hiç almıyor. Benim çadırımı bedava oraya niye kurayım? Üç liraya alıp beş liraya satmam gerekir ki ben çadırı kurayım, kar edeyim.”
Başkan Vural; “Festivalde olan yerlerle ilgili belediye meclisinde alınan bir karar var. Orada metrekare değişik rakamlar vardı hatırladığım kadarıyla bu rakamlara aykırı bir satış yapılmış mı yapılmamış mı? Bu konuda kayıtlarımızı inceleyip, meclisimizi bilgilendirelim.”
Koray Eren; Belediyenin kestiği makbuz farklı, organizasyon firmasının sattığı fiyat farklı. Festivale çerez yemeğe gitmedik. Diğer esnafları da gezdik. Kaça alınıp satıldığını bunları araştırdık. Dar alanda top çeviriyoruz şuan.
Başkan Niyazi Vural; Çivril’imizin bir kuruş zararına hiçbir işlem yapmadık Belediyemizin bütçesine zarar vermeden bir festival gerçekleştirmeye çalıştık. Belediyemiz Meclisimizin bilgisi dışında hiçbir işlem yapmadık. Meclisimizde bu yerlerin fiyatlandırması yapıldı. Buna aykırı da bir durum söz konusu da değildir.

EYLÜL AYI MECLİS TOPLANTISI
Editör: Haber Merkezi