Görünen o ki bir müddet daha bu virüs ile iç içeyiz ve birlikte yaşamak zorundayız. Bundan dolayı bir an önce her yönüyle bir adaptasyon sağlamamız şart. Buna hedeflediğiniz kilolar ve diyetiniz de dahil.

Ertelemeyin!

Pazartesi, haftaya, bayramdan sonra, yılbaşında, virüs bitsin de öyle başlarım derken aylar, yıllar belki de hayatlar akıp gidiyor. O yüzden hemen şimdi, şu an kararınızı verin ve bir yerden başlayın. Zira başlamak başarmanın yarısı mıdır bilinmez ama başarmak için başlamanız şart.

Beslenmenizde her türlü yağ miktarını azaltın!

Toplam yağ tüketimimizi günlük enerjimizin ortalama çeyreğinden az olacak şekilde ayarlamak yeterli olacaktır. Doymuş yağ miktarını ise günlük enerjinin onda birinin altında tutmak önemlidir. Doymuş yağ dendiğinde akla gelen katı ve hayvansal ürünlerden alınan yağlardır. Bunun yanı sıra bitkisel yağlar, özellikle zeytinyağı sağlıklı beslenme açısından, diğer yağlara oranla daha sağlıklı olsa da burada unutulmaması gereken bitkisel yağların da yağ grubunda olduğu ve kalorilerinin yüksek olduğudur. Bu yüzden sağlıklı dahi olsa yemeklerimizde ve soframızda yağ oranını azaltalım. Önemli olan besin ve miktarıdır.

Beslenmenizde kompleks (karışık) karbonhidrat ve lif miktarını artırın.

Çoğu birey zayıflama uğruna beslenmesinden tahıl, özellikle ekmek grubunu tamamen çıkartır. Karbonhidrat grubu enerjimizin önemli kısmını aldığımız besin grubu olmalıdır. Bu bağlamda ekmeği tamamen kesmek yerine belli miktarda tüketmek şartıyla lif içeriği yüksek ve tokluk hissi veren tam tahıl (koyu renk) ekmek tüketmek daha doğrudur.

Meyve tüketimini abartmayın!

Yapılan bir başka yanlış da meyvenin toplumumuzda çok fazla miktarda ve bir anda tüketilmesidir. Birçok vitamin ve mineral açısından zengin olan meyveler aynı zamanda çok iyi birer antioksidan kaynağıdır. Lif içerikleri yüksektir. Fakat içlerinde bulunan fruktoz yani meyve şekeri fazla alındığı zaman kilo kontrolünde ve şeker metabolizmasında aksaklıklar yaratabilir. Günde ortalama 4-5 porsiyon meyve tüketimi yeterli olacaktır.

Ve bol bol su tüketin!

Kilo kontrolünde en önemli yardımcılarımızdan biri sudur. Beyindeki açlık tokluk mekanizması bazen susuzluk hissiyle açlık hissini birbirine karıştırır. Yani susadığımızda

aslında aç olmasak da açmış gibi hissederek besin tüketimine gidebiliriz. Dolayısıyla fazladan kalori alırız. Bu yüzden ve sağlığınız için bol bol su için ve bunu alışkanlık haline getirin.

Sağlıklı günler dilerim.