Çivril Halk Eğitim Merkezi 2019-2020 yeni eğitim ve öğretim yılı için hazırlıklarını tamamladı. Halk Eğitim Müdürü Ramazan Eroğlu bu yıl gerçekleşecek olan eğitim faaliyetleri, açılacak olan kurslar hakkında bilgiler verdi.

Açılacak olan kurslarla alakalı açıklamalarda bulunan Çivril Halk Eğitim Müdürü Ramazan Eroğlu; “Eylül ayı öğretici başvuruların, öğretmen başvuruların alındığı, planlamanın yapıldığı aydır. Şuan öğretici başvurularımız geçen hafta bitti. Ekim ayının ikinci haftası kurslarımızı planlamaya başlayacağız.”dedi

Bu yıl 60 Öğreticimiz var.

Halk Eğitim Merkezinde bu yıl 60’a yakın öğreticinin olduğunu söyleyen Müdür Ramazan Eroğlu; “Biz her yıl 100’ün üzerinde öğreticiyle çalışıyoruz. Bizdeki statü biraz farklı ücretli öğretmenlerden. Kadrolu öğretmenlerimiz var. Bunun dışında Milli Eğitim camiasında çalışan kadrolu öğretmenlerimiz var. Bunun dışında diğer kamu kurum kuruluşlarındaki çalışanlar mesela ilçe tarımdaki bir ziraat mühendisi ile de kurs açabiliyoruz. Emekli öğretmenler, sağlıkçılar da var. Bunlardan ihtiyaç karşılayamazsak eğer o zaman kadrosuz usta öğretici başvurusu alıyoruz. Mesela bizim dikişi nakış öğreticimizin çoğu bu şekildedir. Bunlar usta öğreticilik belgesi olan kadrosuz personelimizdir. Bunların başvurusunu aldık. Eylül ayı sonuna kadar bunların değerlendirmesini yapıp Ekim ayının ikinci haftası gibi görevlendirmelerini yaparız.” Dedi.

Bu sene Tarım kurslarına ağırlık verilecek.

Bu sene tarım kurslarına ağırlık vermek istediklerine değinen Çivril Halk Eğitim Müdürü Ramazan Eroğlu; “Geçtiğimiz sene Solucan Gübre Yetiştiriciliği açtık. İlçe tarım müdürümüzle de görüştük. Çünkü İlçemiz sanayi bölgesi olmadığı için. Geçen hafta köyleri dolaştık arkadaşlarla beraber. Muhtarlarla, okul müdürleriyle görüştük. Aynı zamanda Eylül ayı alan taraması ayıdır. Bölgede ihtiyaçları belirleme ayıdır. Onu gördük sahada. Çok güzel dönüşler aldık. İşte onları değerlendireceğiz. Fotoğraf kursları gibi hobi kurslarının yanında mesleki kurslarda bir mesleği ifade ediyor. Bitirdiği zaman bir mesleğin geçerlilik kazanması gerekiyor. Bunların belli devamsızlık süresi var ve yönetmelik olarak getirdiği belli esaslar var. Bilgisayarlı muhasebe gibi kurslar düşünüyoruz. Ama ağırlıklı Aromatik Bitki Yetiştiriciliği olsun, Mantar Yetişirciliği olsun ağırlıklı bu dönem köylerde tarım kursları vereceğiz. Bu kursları İlçe Tarımdan da, kadrosuz Ziraat Mühendisleri, Ziraat Teknikerleri, Veterinerler de verebilir.”şeklinde konuştu.

Çivril Halk Eğitim Merkezini diğer Halk Eğitim Merkezlerinden ayıran fark Destekleme ve Yetiştirme Kursları

Çivril’i diğer ilçelerden, hatta diğer illerden ayıran en büyük farkın Destekleme ve Yetiştirme Kursları (DYK) Üniversiteye Hazırlık Kursları olduğunu kaydeden Eroğlu; “Şuan bizim 221 öğrenci başvuru vardı. Dün bize yakın bir nüfusa sahip ilçe ile görüştüm. ilçede 36 öğrenci başvurusu yapılmış. Bizde bu sayı 221. Üniversiteye hazırlanan öğrencilere ücretsiz kurs veriyoruz. Geçtiğimiz yıl da Tıp Fakültesine giden, Diş Hekimliği, Eczacılık, Mühendislikler, Psikoloji gibi böyle ciddi puanlar gerektiren okullara giden öğrencilerimiz de geçtiğimiz dönemde fazla olunca. Bizim reklamımızı zaten giden öğrencilerimiz yapıyorlar. Eski binamızda iken biz 30 öğrenci ile başladık. Şuan 221 öğrenci. Şuan mezun olup da üniversiteye yerleşmeyen ya da tercih yapmayan öğrencilerden 221 tanesi bizi tercih etmiş. Tahmin ediyorum ilçemizde %80-90’nı bize geldi. Belki Denizli ‘de dershaneye giden öğrenciler vardır ama bu da %10 nu geçmez. Biz bu işi ücretsiz yapıyoruz. Dört yıl önce öğretmenimiz kimse birçoğu aynı. Belli bir kadro oluştu. Kendi kadromuz yok ama okullardan sağ olsun arkadaşlarımız geliyorlar. Bizim Halk Eğitim Merkezimizde bütün branşlar var. Tercih ettiklerinde bütün branşlara gelebilirler. Sadece bir tek İngilizce sınıfı oluşturamadık. Onda da zaten yeterli sayı yok. İlçede çok mezun yok. Geçen yıl 12 mezun vardı. 6’sı yerleşmiş,6’sı kalmış onların çoğu da hayata atılmış. Devletin ücretsiz vermiş olduğu bir dershane havası var. Ben üzülüyorum Denizli de bir dershaneye gidiyor 10 bin TL veriliyor. 10 TL’ye de apart tutulmuş, 10 TL’de harçlığı. Bunlar bir öğrencisinin masrafı. Ben iddia ediyorum. Bizden çok fazla bir artıları yoktur. İnkâr etmiyorum, artıları şu dur; Öğretmenleri kendi öğretmenleridir. Benim öğretmenlerim ders saatlerinde geliyor. Onları tüm gün tutma artısı olabilir. Öğrenciler boş saatlerinde soru sorma açısından. Eğitim olarak iddia ediyorum benim öğretmenlerim daha iyidir. Dört senedir aynı arkadaşlarla çalışıyoruz, çok da güzel gidiyor.

Üniversiteye hazırlık Kurslarımız Ekimi ayının ilk haftası başlayacak. 7 Hazirana kadar kurslarımız aralıksız devam edecek. Bu konuda da biz baya baya iddialıyız. Bu sene AYDEM Fen Lisesinden başvuru yapan öğrencilerim var. Denizli Yaşar Kımıl Fen Lisesinden öğrencilerimiz var. Hedefi yüksek öğrencilerimiz var. Bununla birlikte çevre ilçelerden Simav, Gediz, Uşak Fen Liselerinden ama Çivril’li olanlar üniversiteye hazırlanmak için bize geliyorlar. Bizim Şevkiye Özel Fen Lisesinden böyle potansiyeli, hedefi yüksek öğrencilerimiz var. Bu sene Halk Eğitim olarak iki üç tane Tıp Fakültesi, Diş Fakültesi, Eczacılık yakalayabilirsek amacımız bu.

TEOG sınavına hazırlık aşamasında bir eğitim veriyor musunuz?

Şimdi bizim yetkimiz olan alan sadece mezunlarla ilgili. Liseden mezun olması gerekiyor. Aslından açabilsek 11-12 sınıftan çok gelecek öğrenci var. 8. Sınıftan TEOG soran çok öğrenci var. Ama onlar kendi okullarında yapıyorlar kurslarını, derslerini. Bizimkisi sadece lise mezunu öğrencilere yönelik.

Geçen sene Eczacılık Fakültesi kazanan öğrencimiz oldu.

Geçen sene en fazla 30.000 yapan bir öğrencinin İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesine gittiğini söyleyen Halk Eğitim Müdürü Ramazan Eroğlu; “Bu sene dediğim gibi en az 2-3 öğrencinin Tıp Fakültesine gitmesini hedefliyoruz. Bunu hacrinde 20 öğrencimiz var eşit ağırlıkta tercih yapmamış kendi dediklerine göre bekliyor. Bir kez daha deneyip hedefine ulaşmak için. Bu çalışmaları bildikleri için geliyorlar. Yoksa AYDEM’in öğrencisini buraya getiremezsiniz.

DYK Kursları için Lise Mezunu olmak şart

Destekleme ve Yetiştirme Kursları (DYK)için Bizim aranan kriterin sadece liseden mezun olması gerektiğini söyleyen Müdür Eroğlu; “Başka yerlerden olup yakınlarının yanına gelerek kurslara katılanlar oldu. Özdemirci, Reşadiye gibi mesafesi olan yerdeki öğrenciler de burada apartta kalarak gelenler oldu.

3.500’ün üzerinde kurs var

3.500’ün üzerinde kurs olduğunu söyleyen Halk Eğitim Müdürü Ramazan Eroğlu; “Destekleme ve Yetiştirme Kursları (DYK),haricindeki kursların hangileri olduğu Ekim ayı içerisinde belli olur. Açılması olası kurslar da belli olur. Üniversiteye gideceğim öğrencilere kurslarla ilgili bilgiler vereceğiz. Mesela bizim hiç duymadığımız 3.500 ‘in üzerinde kurs var. Hiç bizim duymadığımız bir kurs talep ederler açarız, sıkıntı yok. Sadece bizim şartımız kursun açılabilmesi için 12 öğrencini ve o kursla ilgili öğreticinin olması gerekiyor. İkisini bulduktan sonra sıkıntı yok.

Çözüm Üretilebilir, Alternatifi İllaki Vardır.

Tarımla ilgili o bölgedeki zararlının teşhisi ve tedavisi için bir çalışma düşündüklerini söyleyen Ramazan Eroğlu; “Akdeniz sineği diyoruz, bunun tedavisi ne? İlçe tarımla üniversitenin böyle güzel bir çalışma yapması lazım. Bunu kurslarla desteklemek lazım. Çözüm üretilebilir, alternatifi illaki vardır. Bunları konuşacağız. Bu sene çiftçilere ağırlık vereceğiz.

Mesela dün Menteş Mahallesinden geldiler. Seracılık, Solucan gübresi, Aromatik Bitki Yetiştiriciliği ve Mantar Yetiştiriciliği kursu istiyorlar. İlçemizde bu işe atılmak isteyen Kadın Girişimciler talep ediyorlar. Seracılıkla ilgili devletimizin geçen yıl desteği, teşviki vardı. Bir Sökmen Mahallemizde kurs açtık Orada küçük çapta da olsa seracılığa başladılar. Daha çok da yaygınlaştırılması lazım. Örtü altı seracılığı yapılabilir, yapanlar var. Kurs verdiklerimizden de başlayanlar var. Bunun için Menteş Mahallesi çok uygun.” Şeklinde konuştu.

Denizli Hayat Boyu Öğrenme, Halk Eğitim Planlamada Türkiye de ikinci sırada Denizli

TUİK verilerine göre Denizli Hayat Boyu Öğrenme, Halk Eğitim Planlamada Türkiye de ikinci sırada olduğumuzu söyleyen Müdür Ramazan Eroğlu; “Birinci olan yer Kilis. Kilis de biliyorsunuz konteynır da yaşayan Suriyeli göçmenler var. Onlara verilen eğitim zorunlu eğitim gibi veriliyor. Onlarda bu istatiksel verilerin içerisinde olduğu için Kilis’in ön plana çıkması bu yüzden. Ama Denizlinin ön plana çıkması diğer ilçelerle Halk Eğitim katılım oranları, Halk Eğitim kurslarının açılması bu kurslara katılım sayısına baktığınız zaman belli oluyor. Türkiye de ikinciyiz ama aslında biz birinciyiz. Çivril olarak da biz il ortalamasının üzerindeyiz. Yani Türkiye’deki ortalamanın çok çok üzerindeyiz. İnşallah bundan sonra da devam ettirmek istiyoruz. Hayat boyu öğrenmede Denizli bir marka oldu, yadsınamayacak bir başarısı vardır. Sadece Hayat Boyu Öğrenme de değil Üniversiteye geçiş sınavında her zaman ilk ondadır böyle bir başarısı vardır.”dedi.

Üniversite Öğrencileriyle beraber Drama grubu oluşturmak, Çocuk oyunları sergilemek istiyoruz.

Bölge ihtiyaçlarına göre başarı çıtasını daha da yukarı çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Çivril Halk Eğitim Müdürü Ramazan Eroğlu; “Bize talep olup da şartlarda uygun olursa açamayacağımız kurs yok. Bu sene Belediye ile de görüştük Üniversite öğrencileriyle beraber bir drama yanında diksiyon düşündük. Üniversite öğrencileriyle beraber bir grup oluşturabilirsek mesela bir çocuk oyunu hazırlayıp okullarda sunmak istiyoruz. Drama öğretmenimiz var. Talep olur diye düşünüyorum. Sadece üniversite öğrencileriyle değil, ortaokul öğrencileriyle bile yapsanız güzel bir şey çıkar. Hatta onlar daha yaratıcı olur. Bunu yanında diksiyon düşünüyoruz.

Yaz okulları başlatıyoruz sürekliliği yok. Enstrüman kursları, spor kursları var biz bunları devam ettirmek istiyoruz. Drama, diksiyonda bunların bir parçasıdır. Biz işten verim almak istiyorsanız sürekliliği olması gerekiyor. Hele ki sportif branşlarda. Çivril de müthiş bir potansiyel var. Ne yaparsanız yapın insanlar destekliyor. Bir sporda olsun, sanatta olsun Çivril halkı bunu destekliyor. Bu çoğu ilçede olmayan bir özellik. Potansiyel var, biz de istek var. Bunu daha iyiye de götürmek istiyoruz.

Editör: Haber Merkezi