Yaşanan olaydan sonra eski bir geleneğin tekrar yaşatılmasından dolayı duygulandığını belirten bakkal Ahmet Şankaynağı “bakkalıma bir arkadaş geldi. Mahallede durumu kötü olan ve veresiye alışveriş yapan borcunu ödeyemeyen var mı diye sordu bende muhit itibariyle genellikle yaşlı ve yalnız insanların olduğunu bazılarının borçlarını ödemekte zorlandığını söyledim. Defterden kendi belirlediği isimlerin borçlarını ödedi. Miraç Kandili olduğu için hayır yaptığını söyleyip çıktı gitti” dedi.

BÖYLE HAYIRSEVERLER DE VAR
Veresiye defter borcu ödemenin eski bir gelenek olduğunu belirten Bakkal Şankaynağı “aslında yapılan eski bir gelenek. Eskiden buna Zimem defteri denirdi. Hayırseverler durumu olmayanların borçlarını öderdi. Bugün kandil dolayısıyla bunu tekrar yaşattık. Yapandan Allah razı olsun” dedi.
Daha sonra Kızılcasöğüt mahallesinde bulunan başka bir bakkala giden hayırsever burada da veresiye defterinde borcu olan vatandaşların borçlarını ödedi. Veresiye defterindeki borçların hayırsever tarafından kapatılmasının güzel bir dayanışma olduğunu belirten bakkal Rıfat Nalçacı “Miraç Kandili vesilesiyle bir hayırseverimiz geldi veresiye defterinden borcu olan bazı vatandaşların borçlarını ödedi. Allah hayrını kabul etsin” dedi.
Zimem defteri, bugünün veresiye defteridir. Ramazan günlerinde zenginler bakkal, manav gibi dükkânlara giderdi ve Zimem defterini çıkarmalarını isterdi. Defterin başından, sonundan ve ortasından rastgele sayfalar koparır ve “Silin borçlarını, Allah kabul etsin.” derlerdi. Böylelikle borcu olan, borcunu kimin ödediğini; borcu ödeyen de kimin borcunu ödediğini bilmezdi.
Çivril’de de zimen geleneğini hala yaşatan hayırseverler var. H:Mehtap Kayaoğlu

Editör: Haber Merkezi