Gündem maddesi 1’de yer alan Enarya firması ile ilgili yapılacak oylama metninde Enerya firmasının istediği işi istediği zamanda yapabilmesine izin verilmiş olacağı anlamı çıktığını ifade eden CHP meclis üyesi Semih Dere, önce söz konusu maddede adı geçen iş planının Çivril belediyesinin 5 yıllık çalışma planına uygun olup olmadığının incelenmesi gerektiğini belirtti.
Başkan Vural, söz konusu iş planının Çivril Belediyesini ilgilendirmediğini iş programını meclisten bu maddenin geçmesi ve akabinde enerji dağıtım bölgesine belediyenin dahil edilmesinin ardından iş programını isteyeceklerini ifade etti.
Semih Dere ise firmanın kendi iş programına göre istediği yeri kazmasına izin verip daha sonra mı iş programını isteyeceğiz sorusuna yanıt veren Başkan Vural; “Biz enerji dağıtım bölgesine belediyemizin dahil edilmesini istiyoruz. Önce dağıtım programına bunu aldırmamız lazım. Sonra Enerya firması ile bunun pazarlığını yapabiliriz. Önce dağıtım bölgesine dahil edilelim sonra nerede nasıl bir çalışma yapacağız onu o zaman değerlendiririz. Arkadaş Çivril’le ilgili iş programınız nedir diye sorduğumuzda henüz Çivril’le ilgili bir iş programımız yok diyecek adamlar.” dedi.

5 YIL ENARYA’NIN PEŞİNDEN KOŞMAKLA GEÇER
Semih Dere meclisce kabul edilmesi istenilen Enerya firmasından gelen yazının 3. maddesinde “Lisansındaki süre ve iş programına uygun olarak Çivril Belediyesi sınırları içinde bulunan tüm cadde ve sokaklarda dağıtım şirketince ihtiyaç duyulacak kazı ve şebeke yapım faaliyetlerinin gecikmeksizin izin verileceği..” denildiğini ve bu maddenin oylanıp onaylandığı takdirde firmanın hazırlamış olduğu iş programının belediyeye geldiği hali ile kabul etmiş sayılacağını belirtti. Bunun için iş programını görmenin Çivril’e uygunluğuna bakılmasının daha doğru olacağını böyle bir maddeyi meclisten geçirdikten sonra itiraz etme hakkının kalmayacağını ifade eden Semih Dere’ye Başkan Vural; “Dağıtım firması ben bunu 3 yıl sonra yapacağım dese biz bunu almayacak mıyız?” dedi.
Semih Dere daha önceki toplantıyı hatırlatarak o zamanda üst kaplamaları kabul ettiklerini belirterek Çivril Belediyesinin 5 yıllık uzun ve orta vadeli planlarının değerlendirilip Enerya’nın iş programı ile örtüşür hale getirip o şekliyle onay verilmesi gerektiğini, yoksa firma istediği yeri kazar belediyenin de arkalarından kapatmak için koşturmayla 5. yılın geçeceğini ifade etti.

HUKUKÇU OLAN SİZSİNİZ
Başkan Vural doğal gaz için görüştüğü vatandaşların bir kaç sene toz çekmeye razı olduklarını ifade ederken Semih Dere’de görüştüğü vatandaşların toza razı olduklarını ama bunun zamanını sorduklarını belirterek başkan Vural’a ne zaman sorusunu yöneltti. Başkan Vural ise “biz bunu Enerya firmasına sorduğumuzda onların bize vereceği cevap şu olacak; ‘Biz Çivril’i enerji dağıtım bölgesi alanına henüz almadık ki bununla ilgili bize soru soruyorsunuz?’ böyle cevap alacağız” dedi.
“O zaman böyle bir maddeyi meclisten geçirmeye gerek yok şuan” diyen Semih Dere şöyle devam etti; “Sayın başkanım hukukçu olan sizsiniz ben değilim. Bu maddenin böyle bir sonuç doğurabileceğini siz de biliyorsunuz. eğer gönül rahatlığı ile diyebiliyorsanız ki; ‘Onlar istediği iş programını yapamayacaklar. Biz bu iş programını onlarla birlikte oturup tartışacağız. Benim izin vermediğim hiçbir şeyi, hiç bir kazıyı yapmayacaklar.’ diyorsanız burada herkesin huzurunda o zaman biz de tamam diyelim. Ama daha sonradan biz buna taahhüt vermiştik (Burada da zaten yazıyor taahhüt verdiğimiz ve hukuken de çok açık bir dille belirtiliyor dedikleri iş programı ile yapabilecekleri.) yapabileceğimiz bir şey yok diyecekseniz o zaman hiç tartışmayalım.”

ZORLA MECLİS KARARI ALDIRIYORLAR
Enerya firmasının noktasına virgülüne dokunmadan meclisten geçirin diye dikte ederek bizi zorlayarak meclis kararı aldırıyor şuan diyen Semih Dere; “Biz elbette Çivrilimize doğal gaz gelsin diye bu meclis kararını alacağız burada. İleriki dönemlerde çok açık söyleyelim bunun gibi dikteler olacak mı, bunun gibi yaptırımlar olacak mı yoksa Çivril Belediyesi kabul ederek bu projenin içerisinde mi hareket edecek.” Bunun bir dikte olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirten Başkan Vural’a cevap veren Semih Dere; “Eğer bu bir sorumluluk olsaydı bunu yazıyı bize Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) gönderirdi özel bir şirket böyle bir yazıyı göndermeye cüret dahi edemezdi.” dedi.
Başkan Vural’ın açıklamalarına göre Enerya firması önce Çivril Merkezde gaz vermek istediği yerlerin iç şebekeleri döşenecek ve ondan sonra ana doğalgaz borusu gelirse gelecek.

Editör: Haber Merkezi