Bütün aile bireylerinin bir araya geldiği geleneksel bir bayramın daha sonuna geldik. Bu bayram süresince porsiyonlar büyüdü, hamur işi, pasta-börek, baklava, mangal derken ipin ucu kaçmış olabilir. Şimdi tatilden sonra dengeleme zamanı.

Detoks diyetleri karaciğer ve böbrekleri temizlemeye yardımcı, vücudu toksin ve oluşan ödemden arındırmaya yarayan kısa vadede hızlı sonuçlar almayı sağlayan programlardır. Ciddi bir şekilde disiplin gerektiren bu diyetlerin uygulaması zordur. Sıvı beslenme temeline dayalı olduğu için uzun süre uygulanmaması gereken diyetlerdir. Uzun süre uygulandığında çiğneme refleksinin ortadan kalkmasına bağlı açlık ataklarına neden olabileceği gibi uzun vadede besin ve vitamin-mineral yetersizliklerine sebep olabilir. Bundan dolayı kişinin durumuna göre bir uzman kontrolünde 3-5-7 günlük periyotlarda uygulanması gözle görülür sonuçların alınmasına yardımcı olabilecektir.

Detoks diyeti yaparken diyet programı başta kişinin elinde olmalı ve diyete kesinlikle sadık kalınmalı harfiyen uyulmalıdır. Detoks diyetlerinde kaçamak lüksü yoktur aksi halde bir etkisi olmayacaktır. Çok çeşitli detoks diyeti listelerinin olduğu günümüzde, kişi kendine en uygun olan detoks programını seçmeli; ama öncesinde mutlaka beslenme uzmanına danışmalıdır.

Genellikle taze sıkılmış sebze ve meyve suları, yağsız ve unsuz pişirilmiş çorbalar, püreler, bitki çayları ve su başta olmak üzere bol miktarda alınacak doğal ve katkısız sıvılardan oluşan detoks diyeti programları, kısa sürede vücudun yenilenmesine yardımcı olacaktır.

Detoks diyeti boyunca sigara ve alkolden, kafein içeren çay-kahve, gazlı içecekler ve hazır meyve sularından kesinlikle uzak durmak gerekir. Antioksidan içeriği yüksek besinlere yer verilmeli, diyet programı spor, yürüyüş ve egzersizle desteklenmelidir.

Hamile veya emziren anneler, aşırı zayıflar veya aşırı şişmanlar, tansiyon problemi olanlar, şeker hastaları, organ yetmezliği olanlar, düşük kan şekeri veya insülin direnci olanlar, böbrek hastaları, kan sulandırıcı ilaçları veya besinlerle etkileşime girebilecek herhangi bir ilaç kullanan bireylerin detoks programlarından uzak durması gerekir.

Sağlıklı günler dilerim.