15 Temmuz 2016 Darbe girişimine kadar askeri hastaneler kapanmadan önce, GATA ve bağlı Haydarpaşa Eğitim ve araştırma Hastanesi, 35 Askeri Hastane, 600 sağlık merkezi ve sefer görev hastaneleri ile hizmet etmekteydi. Günümüzde modern ordularda (ABD, Çin, İngiltere, Rusya, Almanya…) askeri hastaneler mevcudiyetini muhafaza ederken ülkemizde faaliyetlerine son verilmiştir. Ülkemizde yurt içinde terörle mücadele devam etmektedir. Suriye içlerinde askeri harekâtlar devam etmektedir. Yurt dışında barış gücü harekâtlar devam etmektedir.
Askeri doktorlara tıp eğitimi ile birlikte askeri eğitim de verilmekteydi. Askeri eğitimli doktor, askerlerin yanında, cephenin her safhasında askerlere hizmet verebilecek durumdaydı. Yanında askeri doktoru gören askeri birliğin morali ve motivasyonu da yüksek olurdu. Askeri doktorlar sıhhi tahliye ve tedavinin yanında harp cerrahı olarak yetiştirilirdi. Bu önemli ayrıcalık askerin yaralanmalarında ilk tedavi için önemliydi.
Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerinin yanında Jandarmanın kendine has özellikleri bulunmaktadır. Kara Kuvvetleri personeli harekât ve savaş durumunda konuş yerlerinden uzakta bulunmak durumundalar. Deniz Kuvvetleri personeli, gemi ve denizaltılarla uzun süreli denizde bulunurlar. Hava Kuvvetlerinde uçuş doktorluğu ayrıca önem arz eder. Jandarmada terörle mücadelede eğitimli doktorun timle birlikte operasyonda bulunması önemli bir kuvvet çarpanıdır. Askeri personelin güvenliği her şeyin üstündedir. Askeri hastaneler güvenlik yönünden tedbirler alınmış özelliği ile hasta veya yaralının güvenle kalabilmesi bakımından önemliydi.
Yanık Merkezi, Rehabilitasyon Merkezi, Harp Cerrahisi Bilim Dalı Askeri Hastanelere önemli bir katkı sunuyordu. En önemlisi doktor ve sağlık personeli yetiştiriyordu. Barış ve Savaş durumunda sivil hastanelerimize yük olmadan önemli katkıda bulunuyordu. Birçok alanda öncülük ediyordu. Özellikle Gülhane hastane vasfının yanında birçok doktor yetiştiren, eğitim veren, bilim ve kültür yuvasıydı.
Günümüzde küresel olarak mücadele içerisinde olduğumuz virüs; bize bilimin, tıbbın, sağlığın, hastanenin ne denli öncelikli ve önemli olduğunu göstermiştir. Askeri hastaneleri kapatmak yerine, daha geliştirici tedbirleri alabilseydik bu günlerde verilen mücadelede önemli bir katkı sağlardı. Yine bazı beton yapılaşmalar yerine hastane ve sağlık ordusuna önem verebilseydik, krizi daha rahat ve kısa sürede atlatabilirdik. Umarım yaşanmış tecrübeler ve gerçekler ışığında yeniden değerlendirilir.