Genel anksiyete bozukluğuna sahip insanlar, aynı konuyla alakalı olarak gün içerisinde defalarca kaygıya kapılabilirler. Hatta bu kaygı hali, ortada somut bir sebep olmadığı durumlarda da kendini gösterebilir. İşte bu aşırıya kaçan ve gerçek olmayan kaygı durumu insanların günlük aktivitelerine ve diğer insanlarla olan ilişkilerine ciddi zararlar verebilir.
Anksiyete bozukluğunun sebepleri
Tıpkı kalp hastalıkları ya da diyabet gibi, anksiyete bozukluğu da genetik, davranışsal ve gelişimsel faktörlerin bir kombinasyonundan ötürü ortaya çıkıyor.
Bilim insanları, görüntüleme teknolojilerini ve nörokimyasal teknikleri kullanarak birbiriyle etkileşim içerisinde olan bir iletişim ağının bu durumdan sorumlu olduğunu iddia ediyorlar. Araştırmaların birçoğu beynin amigdala bölgesi üzerinde yoğunlaşıyor. Çünkü amigdalanın beynin iletişim merkezi olduğuna ve gelen bilgilerin bu merkezde yorumlandığına inanılıyor. Bir tehlike sezinlendiğinde amigdala, tepki verilmesini yani dolayısıyla da endişe duyulmasını sağlıyor. Öyle görünüyor ki, duygusal hafızanın büyük bir kısmı amigdala bölgesinde depolanıyor ve beynin bu bölümü endişe duygusunun dahil olduğu durumlarda büyük bir rol oynuyor. Ayrıca fobileri de bu sınıflandırmaya dahil edebiliriz.
Bu durumun yanında, bilim insanları eldeki vakalara bakarak bazı faktörlerin anksiyete bozukluğuna yol açtığını da ifade ediyorlar. Bu risk faktörlerinden birkaçını şu şekilde sıralayabiliriz:
Endişeye yol açacak bir aile anısı,
Gündelik hayatta strese neden olan durumların çokluğu,
Aşırı derecede kahve ve sigara tüketimi,
Çocuklukta tacize uğramış olmak,
Çocukların ve ergenlik çağındaki insanların ise, anksiyete bozukluğu yaşamalarının sebebi genelde performanslarında yaşayacaklarını düşündükleri düşüklüktür. Bunlara ek olarak, mükemmeliyetçilik ve onaylanma isteğinin etkisi de göz ardı edilmemelidir.
Anksiyete bozukluğunun belirtileri nelerdir?
Ansiyete bozukluğunu belirtilerini fiziksel ve zihinsel olarak ikiye ayırabiliriz. Zihinsel semptomlara; en kötüsünün olacağına inanmak, para, sağlık, iş ve aile konularında aşırı derecede endişe hissetmek, rahatlayamama, uykusuzluk gibi belirtileri örnek gösterebiliriz. Fiziksel olarak ise; sebep yokken yorgun hissetmek, baş ağrısı, tansiyonun artması, terlemek, nefes alamama hali hissetme, banyoya sık sık gitme ihtiyacı gibi durumlar sıralanabilir.
Tedavi yöntemleri nelerdir?
Anksiyete bozukluğu için bazı ilaçlar ya da spesifik bazı psikoterapi yöntemleri öneriliyor. Bu iki yöntemden hangisinin tercih edileceğine ise hastanın ve doktorun tercihleriyle ve hastalığın seyrine göre karar veriliyor. Bazı özel durumlarda ise iki yöntemin birlikte tercih edildiği de görülebiliyor.
Tedaviye başlamadan önce doktorun, sahip olunan kaygıların anksiyeteden kaynaklandığını, hangi tür anksiteye bozukluğu yaşandığını ve ortaya çıkan şartları doğru bir şekilde belirlemesi gerekiyor. Bunun için bir takım diagnostik testler gerçekleştirilebilir. Ayrıca anksiyete bozukluklarının tamamının aynı kefeye konulmadığını da bilmek gerekiyor. Bu yüzden doğru bir tedavi için öncelikle doğru bir teşhisin gerçekleşmesi gerekiyor. Bazen aşırı derecede alkol kullanımı da bu tip bir rahatsızlığı sebep olabilir. Bu gibi durumlarda alkol rahatsızlığının da aynı anda tedavi edilmesi gerekebilir. Eğer anksiyete bozukluğundan ötürü bir tedavi başlatılmışsa, hasta, hekim ve terapistin bir ekip çalışması içine girmeleri gerekmektedir. Eğer bir tedavi yöntemi işe yaramıyorsa, bunun nedeni analiz edilerek ve hemen başka bir metoda geçiş yapılabilir. Bu noktada hastanın interaktif bir şekilde yer alması, tedavinin başarılı olması açısından büyük önem taşır.
Kaygılarınıza kulak verin
Eğer anksiyete bozukluğu sorunu yaşıyorsanız, kaygılarınızın nelerden kaynaklandığına şöyle bir bakabilirsiniz. Bunu yaptığınızda ne kadar boş ve gereksiz şeylerden ötürü hayatınızın zorlaştığını anlayabilirsiniz. Evet yukarıda da anlatıldığı üzere bunu yapmak kolay olmayabilir. Ancak bir başlangıç olması açısından, bu şekilde hareket edebilir ve daha sağlıklı bir hayata kavuşma yolunda önemli bir adım atabilirisiniz.