Çivril’de bir kaç senedir elma, kiraz, şeftali ve hatta haşhaş ile ayçekirdeği üreticisi mağdur olup ağaçlarını sökmeye kadar giderken Çal, Bekilli, Baklan ve Güney Belediye Başkanlarının üzüm üreticisi için tek yumruk olmaları büyük takdir topladı.

ÇİFTÇİLER İÇİN BAŞKANLAR TEK YUMRUK

“ÜRETECİ MAĞDUR EDİLMESİN”

Türkiye’de şaraplık üzüm üretiminin lokomotif gücü olan Çal, Bekilli, Güney ve Baklan’ın belediye başkanları, üzüm üreticilerinin üzümlerini değerinde satması için harekete geçti. Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, “Üreticinin mağdur olmaması için elimizden geleni yapacağız. Son 40 yılın en iyi verimini bu yıl bekliyoruz” dedi.

Baklan Belediye Başkanı Yusuf Gülsever, Bekilli Belediye Başkanı Mustafa Çoban, Güney Belediye Başkanı Halil Ayhan, Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan’ın ev sahipliği yaptığı toplantıda Çal Kumral Mesireliği’nde bir araya geldi. Toplantıya ziraat odalarının yetkilileri ile bazı muhtarlar da katıldı.

4 başkan, üzüm alıcısı firmalar, üreticiler ve ziraat odalarıyla yapılacak olan görüşmeler için Baklan Belediye Başkanı Yusuf Gülsever’i sözcü seçti. Ziraat Mühendisi ve eski Tarım İl Müdürü olan Gülsever, sorunlar, çözüm önerileri ve yapılacak olan çalışmalarla ilgili 4 belediye adına sözcülük görevini yürütecek.

“Hiç kimsenin karşısında eğilmeyin, dik durun. Ya birlik olup hakkınızı alacağız ya da yok olacaksınız.”

Üzüm üreticileri ile bir araya gelen Belediye Başkanı Fethi Akcan, “Hiç kimsenin karşısında eğilmeyin, dik durun. Ya birlik olup hakkınızı alacağız ya da yok olacaksınız” dedi. Çal, Bekilli, Baklan ve Güney ilçelerinde belediyeler üzüm fiyatları belirlenmediği için kantarlarını kapattı.

Türkiye’nin şaraplık üzüm üretimi ile şarap üretiminin önemli bölümünün Çal ve bölgesinde yetiştirilip üretildiğini söyleyen Akcan, üzüm üreticisinin fiyat belirlemede hiçbir etkisinin olmadığını söyledi. Akcan, “Bu sistemle 10 yıl sonra bağcılık olmayacak. Zira, son 10 yılda 500 dekar yeni bağ dikimi yok. Üretici para kazanamadığı için göç önlenemiyor. Mevcut bağların çoğunluğu da 70 yaş ve üzerinde. İnsanlar para kazanamadığı için bağlarına iyi bakmıyor ya da söküp atıyor. Üretici para kazanırsa yeni bağ alanları oluşur, kaliteli üzüm üretilir. Madem ki, Türkiye’nin şaraplık üzüm üretiminin lokomotif gücü biziz, fiyat belirlenirken o masada üretici de olmalı. Geçen yıldan bu yana girdi maliyetlerinde yüzde 44 artış oldu. Bizim isteğimiz, firmalar geçen yılki fiyatların üzerine yüzde 44 çıksın. Üzümleriniz bağda kalır diye korkmayın. Birlikteliğimiz bozulmasın. Madem ki biz üretiyoruz; Direneceğiz ve kazanacağız. Dik durun eğilmeyin. Ya birlik olup kazanacaksınız ya da yok olacaksınız. Şarap firmaları ve üzüm alıcıları bizimle masaya oturup uzlaşacak” diye konuştu.

“ELLERİNİ DEĞİL VÜCUTLARINI TAŞIN ALTINA KOYDULAR”

Akcan, 4 ilçenin belediye başkanının ellerini değil, vücutlarını taşın altına koyduğunu, üreticinin hakkını arama noktasında her türlü siyasi bedel ödemeye de hazır olduklarını sözlerine ekledi. Akcan, bir firmanın fiyat açıklamasını da eleştirdi, “Üreticiye sorup da mı fiyat açıkladılar? 4 ilçenin hiçbir noktasında kantarlarla alacakları üzümleri tartamazlar. Kantarlar kapalı. Üreticinin hakkını alıncaya kadar mücadeleye devam. Fiyatların belirlenmesi sadece firmaların inisiyatifine bırakılmamalıdır. Biz şarap firmalarını kukaka yapalım demiyoruz. Onlar kazanırken üretici de kazanmalıdır” dedi.

ÜRETİCİDEN BAŞKANLARA TAM DESTEK

Çal’ın Ortaköy Mahallesi’nde bir vatandaşın isteğiyle oylama yapıldı. 400’ün üzerindeki üreticiye, “Başkanların içinde yer aldığı komisyonun kararlarını ve tavrını destekliyor musunuz?” sorusu soruldu, bütün üreticiler, ellerini havaya kaldırıp “Evet” cevabını verdi.

Editör: Haber Merkezi